16 czerwca 2011

Coś smacznego :)

Starsza Siostra upiekła wczoraj tartę z rabarbarem. Jestem z Niej dumna, bo przygotowała ją prawie samodzielnie ;) Do wyrabiania ciasta nie przyłożyłam ręki, obrałam za to rabarbar i ubiłam białka. Patrzyłam, jak dzielnie radzi sobie w kuchni i pomyślałam, że każdy wiek ma swoje zalety. Że czas, który tak szybko biegnie, nie tylko zabiera, ale i daje ;) Lubię takie odkrycia.

Tarta pachnie równie wspaniale jak wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Szczerze mówiąc wolałabym, aby ten przepis nigdy nie trafił w moje ręce ;) Ale skoro moja Przyjaciółka postanowiła podzielić się swoim kulinarnym odkryciem ze mną (dzięki Ulka!), ja postanowiłam podzielić się nim z Wami. Smakuje obłędnie i uzależnia. Jeśli więc macie postanowienie (które ja również miałam!), aby zrzucić kilka kilogramów przed nadchodzącymi wakacjami, to w tym momencie powinniście opuścić tę stronę. Jeżeli jednak nie dbacie o dodatkowe kilogramy, a macie ochotę na chrupiący smak lata ukryty pod złotą bezą, to zapraszam ;)

Od Czerwiec 2011

Rabarbarowa tarta z bezą.

Składniki:

Owoce:
4-5 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli

Beza:
3 białka
6 łyżek cukru pudru

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj. Palcami zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Dużą formę do tarty wyłóż ciastem i podpiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza).

Rabarbar umyj, osusz i obierz, po czym pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i ułóż na podpieczonym placku.

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie wyłóż porcjami na placek. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż beza nabierze złocistego koloru

Smacznego!

Od Czerwiec 2011

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta! Gratulacje dla Dziewczynki:) Świetne!

    Też miałam takie postanowienie;/ Wakacje za pasem, a kilogramów ciągle tyle samo:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Widząc ręce Starszej Siostry w akcji, widzę swoje, kilka lat temu.
    Tarta wygląda cudnie. I skoro tak smakuje, to muszę spróbować.

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam..chyba się skuszę na zrobienie..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. za rabarbarem nie przepadam, ale ta bezowa kołderka!!! kilogramy mogą poczekać! brawo Starsza Siostra - rośnie mamie zuch-pomocnica! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Uwielbiam bezy, rabarbar (czy ja tu znajdę? chyba jutro poszukam). Foremka do tarty się marnuje, trzeba działać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie.
    czy to wybaczalne - mając 23 lata nie jeść niczego z rabarbarem? nie wiem dlaczego, ale boję się skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super. Nie mogę się doczekać takich wypieków w wykonaniu mojej Córki!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie !!! pozdrawiam, ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłaś ją? Myślałam, że tylko próbowałaś u Uli. No faktycznie smacznie się zanosi.
    A starsza siostra super!

    OdpowiedzUsuń
  10. → A point of view...

    My newest addiction at the blog front…

    I love how she turns every of her such personal photographs into an stereotype…

    I love how she, while not showing the persons she catches, she shows all their quintessence…

    I love how she writes about her life and the big city, about her children: the boy, the bigger sister and the small girl…

    I love how she shows the reader her personal world without any intrusion into privacy…

    And least but not last I love her beautiful photography…

    Gorgeous…

    http://designerconfetti.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja! Zaraz w sobotę uszczęśliwię moich Panów tartą. A starsza siostra stanęła na wysokości zadania!! Świetne zdjęcia, jak zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie masz litości takim tu ciastem błyskając przed naszymi oczami:) Mała Kuchareczka Ci rośnie, brawo!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bezowa tarta Starszej Siostry to czysta prowokacja. Dobrze, że ja nie mam w tym roku żadnych planów na odchudzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro bede robic z chlopcami sok z rabarbaru a nastepnie zrobie taka wlasnie tarte z rabarbarem, wyglada pysznie...! dziekuje Ewo za przepis, na pewno z niego skorzystam... M

    OdpowiedzUsuń
  15. Delie, moje kilogramy rosną w siłę ;( Na wakacjach będę piła wodę i jadła sałatę ;)

    Holga, Pchełka, koniecznie!

    Enchocolatte, myślę, że można dodać inne owoce. Te kwaśne pasują idealnie do słodkiego, kruchego spodu i puszystej bezy ;)

    Lila, nie macie tam rabarbaru? Puszczę Wam kurierem :)

    Deer.myself, niewybaczalne ;) Czas na zmiany!

    Dragonfly, w takim wykonaniu smakują lepiej niż zwykle ;)

    Ewo, i tak smakuje!

    Polala, na swoją zgubę - upiekłam. Pyszna jest. Okropnie smaczna ;)))

    Nuh Sarche, thank you for those words! This is unique and beautiful compliment. And your pictures are unique ;)

    Essi, uszczęśliwiłaś?

    Patrycjo, moja Przyjaciółka też litości nie miała, ale za to pysznie było tyć :)))

    Małgorzata, smacznego! Jak fajnie przeczytać, że nie wszyscy oglądają się na swoje kilogramy. Szczęściara :)))

    Mamsan, mam nadzieję, że będzie Wam smakowała!

    Pozdrawiam,
    greetings!
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ;)