Od Czerwiec |
Od Czerwiec |
jabłka starte na grubej tarce
ryż gotowany na mleku lub na wodzie (gotowany na mleku jest smaczniejszy ;)
cukier
cynamon
śmietana 18%
1 jajko
masło do wysmarowania formy
W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem układamy kolejno warstwy (ich ilość zależy od wielkości naczynia): ryżu i jabłek, które posypujemy cukrem a następnie cynamonem. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Następnie dodajemy do śmietany żółtko i dokładnie mieszamy i tą kaloryczną kołderką przykrywamy zapiekankę ;) Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Równie dobrze smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika - chrupiąca, gorąca i pachnąca jak marzenie, jak przestudzona lub nawet zupełnie zimna. Polecam ;)
Smacznego!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJeden ze smaków dzieciństwa :-)
Czasami dodaje rodzynki! A do ryżu wanilię!
robiłam już Twoją zapiekankę na porach:) wyszła pysznie... to teraz czas na deser:)
OdpowiedzUsuńRobię taką samą, tez posypaną cynamonem. Ale zazwyczaj zjadam sama :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi Ewo smaku tą zapiekanką! zapisuję w moim sekretnym zeszycie Twój przepis!
OdpowiedzUsuń:)
E.
Tak, to smak dzieciństwa, ale nie z domu, a ze szkolnej stołówki - i to komplement - bo na mojej szkolnej stołówce jedzenie było obłędne! Wiele potraw, które jem do dziś i lubię najbardziej, polubiłam tam właśnie. Np. pierogi:)
OdpowiedzUsuńnasza ukochana zapiekanka...maz to by sie pociac dal z nia tak uwielbia!
OdpowiedzUsuńoj tak, ja też ją uwielbiam!
OdpowiedzUsuńu nas też zawsze szybko zmyka, ale nie polewałam nigdy śmietaną. czasami zastępuję ryż makaronem- równie dobre:)
OdpowiedzUsuńZe śmietaną jest pyszne, nie takie suche ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie ... naprawdę smacznie to wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńmnaim
Aż zapachniało u mnie cynamonem! Pięknę fotografie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam , stała bywalczyni ;)
O tak! Taka zapiekanka to hit wśród mojej Młodzieży. Pychota
OdpowiedzUsuńMam kilka ulubionych smaków dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńJednym z nich jest TA zapiekanka :)
Ewo skąd wiedziałaś???
Odpowiadając na pytanie tak to chyba ta wymarzona :D
smak z przedszkola :)) w twoim wykonianiu wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJednak proste smaki dzieciństwa pozostają w pamięci na zawsze ;)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru!
Przede mną wieczór kulinarny, bo jutro u nas podwójnie ważny dzień ;))) I goście i prezenty i muszę postawić coś smacznego na stole. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko co zrobię smakowało tak, jak ta zapiekanka!
Ewa
przypomniałaś mi cudowny smak. tak strasznie dawno nie jadłam jabłkowo ryżowej zapiekanki..
OdpowiedzUsuń