24 czerwca 2010

Ryż i jabłka czyli zapiekanka doskonała ;)

Na każdą pogodę. Na każdą porę roku. Na śniadanie, obiad, kolację lub deser. Absolutnie uniwersalna. Smaczna. Prosta. Szybka! Jednym słowem zapiekanka doskonała.

Od Czerwiec
Od Czerwiec
Składniki:
jabłka starte na grubej tarce
ryż gotowany na mleku lub na wodzie (gotowany na mleku jest smaczniejszy ;)
cukier
cynamon
śmietana 18%
1 jajko
masło do wysmarowania formy

W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem układamy kolejno warstwy (ich ilość zależy od wielkości naczynia): ryżu i jabłek, które posypujemy cukrem a następnie cynamonem. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Następnie dodajemy do śmietany żółtko i dokładnie mieszamy i tą kaloryczną kołderką przykrywamy zapiekankę ;) Całość pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Równie dobrze smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika - chrupiąca, gorąca i pachnąca jak marzenie, jak przestudzona lub nawet zupełnie zimna. Polecam ;)

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Jeden ze smaków dzieciństwa :-)
    Czasami dodaje rodzynki! A do ryżu wanilię!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam już Twoją zapiekankę na porach:) wyszła pysznie... to teraz czas na deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taką samą, tez posypaną cynamonem. Ale zazwyczaj zjadam sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi Ewo smaku tą zapiekanką! zapisuję w moim sekretnym zeszycie Twój przepis!
    :)
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, to smak dzieciństwa, ale nie z domu, a ze szkolnej stołówki - i to komplement - bo na mojej szkolnej stołówce jedzenie było obłędne! Wiele potraw, które jem do dziś i lubię najbardziej, polubiłam tam właśnie. Np. pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nasza ukochana zapiekanka...maz to by sie pociac dal z nia tak uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak, ja też ją uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. u nas też zawsze szybko zmyka, ale nie polewałam nigdy śmietaną. czasami zastępuję ryż makaronem- równie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ze śmietaną jest pyszne, nie takie suche ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. smacznie ... naprawdę smacznie to wygląda!!!!
    mnaim

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż zapachniało u mnie cynamonem! Pięknę fotografie.

    Pozdrawiam , stała bywalczyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak! Taka zapiekanka to hit wśród mojej Młodzieży. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam kilka ulubionych smaków dzieciństwa.
    Jednym z nich jest TA zapiekanka :)
    Ewo skąd wiedziałaś???
    Odpowiadając na pytanie tak to chyba ta wymarzona :D

    OdpowiedzUsuń
  14. smak z przedszkola :)) w twoim wykonianiu wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jednak proste smaki dzieciństwa pozostają w pamięci na zawsze ;)

    Miłego wieczoru!
    Przede mną wieczór kulinarny, bo jutro u nas podwójnie ważny dzień ;))) I goście i prezenty i muszę postawić coś smacznego na stole. Trzymajcie kciuki, żeby wszystko co zrobię smakowało tak, jak ta zapiekanka!

    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  16. przypomniałaś mi cudowny smak. tak strasznie dawno nie jadłam jabłkowo ryżowej zapiekanki..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ;)